Duizeligheid
Duizeligheid komt geregeld voor. Met de unieke aanpak van Infyzo ben je snel verlost van deze klachten. De meerderheid van onze patiënten is binnen 4 tot 6 behandelingen klachtenvrij!
Duizeligheid symptomen
De ene duizeling is de andere niet. Grofweg kun je de klachten bij duizeligheid opdelen in twee varianten:
- Licht gevoel in het hoofd
- Bijvoorbeeld als je te snel opstaat uit een stoel. Het kan voelen alsof je een beetje zweeft. Vaak gaat dit gepaard met een verminderde balans, waardoor je sneller uit je evenwicht bent. Vooral bij ouderen komt dit vaak voor, en dit is dan ook een van de meest voorkomende oorzaken van een valpartij.
- Draaiduizeligheid (vertigo)
- Hierbij lijkt de omgeving om je heen te draaien. Soms heb je ook het gevoel dat je zelf draait, terwijl je gewoon stilstaat. Bij draaiduizeligheid komen ook klachten als misselijkheid en overgeven voor.
Draaiduizeligheid kan in korte aanvallen komen (BPPD: Benigne Paroxismale Positieduizeligheid). Ze worden meestal uitgelokt door een snelle beweging van het hoofd, bijvoorbeeld bij het bukken of achterom kijken. De klachten verdwijnen doorgaans binnen enkele minuten.
Maar er bestaat ook een vorm waarbij de duizeligheid lang aanhoudt (PPPD: Persisterende Positionele Positieduizeligheid). De patiënt ligt dan soms dagenlang op bed.
Oorzaken van duizeligheid
Duizeligheid kent verschillende oorzaken. De meest voorkomende hiervan zijn:
- Lage bloeddruk. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij een licht gevoel in het hoofd.
- Storing in het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan krijgt via de zintuigen informatie over waar we ons in de ruimte bevinden. Als er iets mis is met het evenwichtsorgaan (bijvoorbeeld door een virusinfectie of het neerslaan van kristallen in het middenoor) wordt dat proces verstoord. Dit kan je uit balans brengen of aanvallen van draaiduizeligheid veroorzaken.
- Stress/hyperventilatie. Stress is een bekende trigger voor duizeligheid. Soms ga je door stress verkeerd ademen en krijg je last van hyperventilatie. Daardoor daalt het koolzuurgehalte in het bloed en kun je duizelig of licht in het hoofd worden.
- Medische aandoeningen. Bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson of de ziekte van Ménière
- Verkeerde houding. Vooral als de gewrichts- of spierspanning in de nek te hoog is, kan dit leiden tot duizeligheid (cervicogene duizeligheid). Naast de draaiduizeligheid kun je ook last hebben van nek- en/of hoofdpijn.
Fysiotherapie bij duizeligheid
Fysiotherapie kan helpen om duizeligheidsklachten te verminderen. De behandelwijze hangt af van de oorzaak van de duizeligheid. Zo kan de fysiotherapeut bij de patiënten met positieduizeligheid (BPPD) de Epley-manoeuvre uitvoeren. Door het uitvoeren van deze reeks bewegingen worden de kristallen in het middenoor verplaatst naar de juiste plek. Daardoor neemt de duizeligheid af.
Andere behandelingen die bij duizeligheid worden ingezet, zijn bijvoorbeeld massages en spier- en houdingsoefeningen.
SET-methode® bij duizeligheid
Bij Infyzo combineren we fysiotherapeutische technieken en de SET-methode® bij het behandelen van duizeligheid. Door deze unieke aanpak behandelen we niet alleen de klachten van de duizeligheid, maar achterhalen we ook de achterliggende oorzaak van de problemen.
Onze speciale SET-methode® is gebaseerd op een integrale benadering. Dat betekent dat we niet alleen puur naar de bio-mechanische kant (de werking van de spieren en gewrichten) kijken. Ook de bio-psychosociale aspecten (bijvoorbeeld emoties en stress) en bio-chemische aspecten (bijvoorbeeld voeding, hormonen en organen) spelen namelijk een grote rol. Als in een van die pijlers iets is verstoord, kan dat bijdragen tot een verstoord genezingsproces waardoor duizeligheid kan verergeren.
Met behulp van manuele spiertesten kunnen we zien op welk vlak het lichaam uit balans is. Duizeligheid kan bijvoorbeeld sneller ontstaan als er sprake is van een verstoorde hormoonbalans, vochttekort, een orgaan dat afvalstoffen vasthoudt of een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Door die disbalans op te heffen, kan het zelfhelend vermogen van het lichaam weer optimaal functioneren.
Balans herstellen met de SET-methode®
Met behulp van gericht onderzoek proberen we te achterhalen waar de disbalans zich bevindt. We adviseren dan om deze verstoring aan te pakken, bijvoorbeeld d.m.v. een voedingssupplement, een natuurlijke reiniging, of misschien heb je baat bij bepaalde ontspanningstechnieken om stress te verminderen.
Duizeligheid is vaak gelinkt aan een disbalans in de darmen. Niet verwonderlijk, want dit orgaan staat in verbinding met de spieren in de heupregio. Vanuit daar kan de spierspanning zich doorzetten naar de reactieve nekspieren en zo leiden tot klachten als duizeligheid.
Als de disbalans in de darmen wordt opgeheven, normaliseert ook de spierspanning in de nek. De reguliere fysiotherapeutische behandeling slaat dan beter aan. De duizeligheid verdwijnt snel en de kans op een terugval is uitermate klein.
Zo werkt het
Fysiotherapie bij Infyzo
1. Kennismaking
De fysiotherapeut leert je kennen, bespreekt je klachten en medische voorgeschiedenis. Daarna zal een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd om de oorzaak van je klachten te achterhalen en in kaart te brengen.
2. Behandelplan
Samen stellen jullie een behandelplan op, gericht op het verbeteren van je positieve gezondheid en het herstellen van je klachten.
3. Behandeling
De fysiotherapeut start met de uitvoering van het behandelplan, met therapieën en adviezen gericht op het algehele bewegingsapparaat.
4. Duurzaam resultaat
Het behandelplan wordt toegepast voor resultaten op de lange termijn, met de focus en advies op preventie en het behouden van eigen regie over je gezondheid.
Online afspraak maken
Snel af van duizeligheid
We hebben al veel patiënten met duizeligheid succesvol geholpen dankzij de SET-methode®. De meeste van hen waren binnen 4 tot 6 behandelingen klachtenvrij.
Wil jij ook snel af van duizeligheidsklachten? De fysiotherapeut van Infyzo helpt je graag. Maak nu een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging!