Hoofdpijn
Welke soorten hoofdpijn zijn er?
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. De meest voorkomende vormen zijn:
- Spanningshoofdpijn
- Bij deze vorm van hoofdpijn voelt het vaak alsof je een strakke band rond het hoofd hebt. De pijn wordt meestal zowel aan de linker- als aan de rechterhelft van het hoofd gevoeld;
- Clusterhoofdpijn
- Dit is een zeer hevige vorm van hoofdpijn die aan één kant zit, meestal rondom het oog. De aanvallen kunnen een kwartier tot zo’n drie uur aanhouden en komen in ‘clusters’. Er kunnen meerdere aanvallen per dag optreden, gedurende enkele dagen of weken achter elkaar. Daarna volgt er een aanvalsvrije periode;
- Migraine
- Bij migraine is er sprake van bonzende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Een ander bekend symptoom van deze hoofdpijnvorm is de overgevoeligheid voor licht en/of geluid. Ook kan de aanval vooraf worden gegaan door een zogenaamde aura: storingen in het gezichtsveld, zoals het zien van schitteringen of een golvend beeld. Misselijkheid en overgeven kunnen ook voorkomen.
Oorzaken van hoofdpijn
Hoofdpijnklachten kunnen meestal gekoppeld worden aan een bepaalde trigger. Zo krijgen veel mensen hoofdpijn door stress/spanning, oververmoeidheid, bepaalde voeding of een verandering van ritme (‘vakantiehoofdpijn’).
Alles in ons lichaam staat met elkaar in verbinding. Hoofdpijn is daarom nooit een op zichzelf staande klacht. Wij zien dat hoofdpijnklachten vaak gerelateerd zijn aan een aantal systemen, namelijk aan de darmen, galblaas, lever, nieren, het hormoonsysteem & het bekken- en kaakgewricht.
Een disbalans in een van deze systemen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
- Stress;
- Verkeerde voeding;
- Het vasthouden van afvalstoffen;
- Een tekort aan bepaalde vitaminen, mineralen of spoorelementen;
- Een verstoorde vochtbalans, bijvoorbeeld door te weinig drinken;
- Hormonale invloeden, denk bijvoorbeeld aan menstruatie-gerelateerde migraine.
Fysiotherapie bij hoofdpijn
Fysiotherapie kan helpen bij hoofdpijn. In de reguliere fysiotherapie wordt vooral gebruik gemaakt van technieken als massage en het rekken of losmaken van bepaalde spieren of gewrichten, bijvoorbeeld in de nek en schouders. Vaak word er ook gekeken naar de (werk)houding.
Daarnaast biedt fysiotherapie educatie over ergonomie, stressmanagement en ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, die allemaal bijdragen aan het beheersen van hoofdpijnklachten.
SET-methode® bij hoofdpijn
Bij Infyzo combineren we fysiotherapeutische technieken en de SET-methode® bij het behandelen van hoofdpijnklachten. Door deze unieke aanpak behandelen we niet alleen de hoofdpijnklachten, maar achterhalen we ook de achterliggende oorzaak van de problemen.
Onze speciale SET-methode® is gebaseerd op een integrale benadering. Dat betekent dat we niet alleen puur naar de bio-mechanische kant (de werking van de spieren en gewrichten in de nek) kijken. Ook de bio-psychosociale aspecten (bijvoorbeeld emoties en stress) en bio-chemische aspecten (bijvoorbeeld voeding, hormonen en organen) spelen namelijk een grote rol. Als in een van die pijlers iets is verstoord, kan dat bijdragen tot een verstoord genezingsproces waardoor de hoofdpijnklachten verergeren.
Met behulp van manuele spiertesten kunnen we zien op welk vlak het lichaam uit balans is. Hoofdpijnklachten kunnen bijvoorbeeld sneller ontstaan als er sprake is van een verstoorde hormoonbalans, vochttekort, een orgaan dat afvalstoffen vasthoudt of een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Door die disbalans op te heffen, kan het zelfhelend vermogen van het lichaam weer optimaal functioneren. Daardoor herstellen hoofdpijnklachten sneller.
Balans herstellen met de SET-methode®
Met behulp van gericht onderzoek proberen we te achterhalen waar de disbalans zich bevindt. We adviseren dan om deze verstoring aan te pakken, bijvoorbeeld d.m.v. een voedingssupplement, een natuurlijke reiniging, of misschien heb je baat bij bepaalde ontspanningstechnieken om stress te verminderen. De spierspanning zal dan normaliseren en de hoofdpijnklachten verdwijnen.
Zo werkt het
Fysiotherapie bij Infyzo
1. Kennismaking
De fysiotherapeut leert je kennen, bespreekt je klachten en medische voorgeschiedenis. Daarna zal een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd om de oorzaak van je klachten te achterhalen en in kaart te brengen.
2. Behandelplan
Samen stellen jullie een behandelplan op, gericht op het verbeteren van je positieve gezondheid en het herstellen van je klachten.
3. Behandeling
De fysiotherapeut start met de uitvoering van het behandelplan, met therapieën en adviezen gericht op het algehele bewegingsapparaat.
4. Duurzaam resultaat
Het behandelplan wordt toegepast voor resultaten op de lange termijn, met de focus en advies op preventie en het behouden van eigen regie over je gezondheid.
Online afspraak maken
Snel af van hoofdpijnklachten
We hebben al veel patiënten met hoofdpijnklachten succesvol geholpen dankzij de SET-methode®. De meeste van hen waren binnen 4 tot 6 behandelingen klachtenvrij.
Wil jij ook snel af van hoofdpijn? De fysiotherapeut van Infyzo helpt je graag. Maak nu een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging!