Schouderklachten
Schouderklachten komen vaak voor. Fysiotherapie kan de pijn en bewegingsbeperking helpen te verminderen. De fysiotherapeuten van Infyzo werken met een speciale techniek die de dieperliggende oorzaak achterhaalt en aanpakt. De meerderheid van onze patiënten is binnen 4 tot 6 behandelingen klachtenvrij!
Wat zijn schouderklachten?
De schouder bestaat uit een aantal afzonderlijke gewrichten, pezen, spieren, kapsels, banden en botten die met elkaar moeten samenwerken. Naast het schouderblad en het kop-komgewricht van de bovenarm, zijn er bijvoorbeeld nog het AC-gewicht (verbindt het schouderdak met het sleutelbeen), het SC-gewricht (verbindt het borstbeen met het sleutelbeen) en de CTO (verbindt de onderste nekwervels met de borstwervelkolom). Bekende schouderblessures zijn bijvoorbeeld een frozen shoulder, een slijmbeursontsteking, reuma en artrose.
Schouderproblemen komen regelmatig voor. Zo zien wij in onze praktijk patiënten met onder andere de volgende nekklachten:
- Pijn in de schouder.
- Deze pijn kan scherp of zeurend zijn en kan continu of alleen bij het bewegen gevoeld worden. Soms is er ook sprake van ‘nachtpijn’.
- Uitstralende pijn vanuit de schouder.
- Bijvoorbeeld richting de bovenarm, het borstbeen of de nek.
- Stijfheid of gevoelsstoornis in de schouder.
- Stijfheid of gevoelsstoornis in de schouder.
- Bewegingsbeperking van de schouder.
- Je kunt bijvoorbeeld je bovenarm niet goed optillen of ronddraaien. Of je ervaart krachtverlies.
Oorzaken van schouderklachten
Eigenlijk zijn onze schouders de hele dag in beweging. De oorzaken van schouderklachten zijn dan ook heel divers. Zo zien wij vaak schouderklachten die te maken hebben met:
- Overbelasting. Bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding, het langdurig herhalen van bepaalde bewegingen of door te intensief sporten.
- Slijtage. Dit kan door ouderdom komen, maar bijvoorbeeld ook door jarenlang zware lichamelijke arbeid.
- Ontstekingen. Bijvoorbeeld aan een spier, bot, kapsel, pees of band. Een slijmbeurs- of peesontsteking (tendinitis) komt bijvoorbeeld vaak voor in de schouder, maar ook reumatische aandoeningen zoals fibromyalgie en reumatoïde artritis kunnen een ontsteking in of rond de schoudergewrichten veroorzaken.
Fysiotherapie bij schouderklachten
Fysiotherapie kan goed helpen bij schouderproblemen. Er is veel keuze als het gaat om behandelmethoden: massages, medical taping, oefentherapie, dry needling en shockwavetherapie worden ingezet om de klachten te verminderen.
Bij Infyzo gebruiken we deze technieken ook, maar niet direct. We willen namelijk eerst onderzoeken wat de achterliggende oorzaak is van de schouderklachten. Die aanpak is onderdeel van de SET-methode® waarmee wij werken.
SET-methode® bij schouderklachten
Bij Infyzo combineren we fysiotherapeutische technieken en de SET-methode® bij het behandelen van schouderklachten. Door deze unieke aanpak behandelen we niet alleen de schouderklachten, maar achterhalen we ook de achterliggende oorzaak van de schouderproblemen.
Onze speciale SET-methode® is gebaseerd op een integrale benadering. Dat betekent dat we niet alleen puur naar de bio-mechanische kant (de werking van de spieren en gewrichten in de schouder) kijken. Ook de bio-psychosociale aspecten (bijvoorbeeld emoties en stress) en bio-chemische aspecten (bijvoorbeeld voeding, hormonen en organen) spelen namelijk een grote rol. Als in een van die pijlers iets is verstoord, kan dat bijdragen tot een verstoord genezingsproces waardoor de schouderklachten verergeren.
Met behulp van manuele spiertesten kunnen we zien op welk vlak het lichaam uit balans is. Schouderklachten kunnen bijvoorbeeld sneller ontstaan als er sprake is van een verstoorde hormoonbalans, vochttekort, een orgaan dat afvalstoffen vasthoudt of een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Door die disbalans op te heffen, kan het zelfhelend vermogen van het lichaam weer optimaal functioneren. Daardoor herstellen schouderklachten sneller.
Balans herstellen met de SET-methode®
Met behulp van gericht onderzoek proberen we te achterhalen waar de disbalans zich bevindt. We adviseren dan om deze verstoring aan te pakken, bijvoorbeeld d.m.v. een voedingssupplement, een natuurlijke reiniging, of misschien heb je baat bij bepaalde ontspanningstechnieken om stress te verminderen.
Zodra de onderliggende oorzaak van de schouderklachten wordt aangepakt, dan zien we dat de spierspanning in het aangedane gebied verbetert. De spieren, pezen en gewrichten in de schouder reageren dan beter op de reguliere fysiotherapie. Het lichaam komt weer in balans en heeft de capaciteit om te herstellen.
Zo werkt het
Fysiotherapie bij Infyzo
1. Kennismaking
De fysiotherapeut leert je kennen, bespreekt je klachten en medische voorgeschiedenis. Daarna zal een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd om de oorzaak van je klachten te achterhalen en in kaart te brengen.
2. Behandelplan
Samen stellen jullie een behandelplan op, gericht op het verbeteren van je positieve gezondheid en het herstellen van je klachten.
3. Behandeling
De fysiotherapeut start met de uitvoering van het behandelplan, met therapieën en adviezen gericht op het algehele bewegingsapparaat.
4. Duurzaam resultaat
Het behandelplan wordt toegepast voor resultaten op de lange termijn, met de focus en advies op preventie en het behouden van eigen regie over je gezondheid.
Online afspraak maken
Snel af van schouderklachten
We hebben al veel patiënten met schouderklachten succesvol geholpen dankzij de SET-methode®. De meeste van hen waren binnen 4 tot 6 behandelingen klachtenvrij.
Wil jij ook snel af van schouderpijn? De fysiotherapeut van Infyzo helpt je graag. Maak nu een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging!